Držím Whole30 tři měsíce, Jana dva a děti se tak nějak drží s námi a nemají to vůbec striktní. Poslední měsíc pokusně zařazuji různé věci a snažím se vysledovat, zda mi to něco dělá. Současně se celé ty tři měsíce snažíme nakupovat (snad) lepší věci než dříve. Z pravidelné návštěvy Alberta se stala mimořádná věc, kdy opravdu potřebujeme jenom rychle dokoupit kus zeleniny či ovoce, které nám zrovna došly.
Vyzkoušeli jsme Košík, Koloniál, Rohlík, iTesco a zůstali u Robertsona, SvětBedýnek, FISHWAY a farmářských trhů.
iTesco má sice vše, ale máme ho zařazené v kategorii velkých korporací, které využijeme pokud musíme (na chatu nikdo jiný nevozí).
Rohlík zklamal. Nemám hmatatelný a konkrétní důvod, je to pocit (pokud tedy zapomenu na žampiony, které chytly čupřinku během pár dní a za které mi vrátili peníze). Navíc jsem si uvědomil, že na něm (a ani na jiném univerzálním obchodu) nechci objednávat maso, protože mi prostě nevyhovuje, jak to mají zabalené v univerzálně navážených krabičkách, takže mi jich musí dát třeba pět. A já pak mám plnou lednici.
Koloniál byl super s doručením v papírové krabici a kukuřičné tašky nás také velmi potěšily.
U Košíku si pořád pamatuji to neskutečné množství igelitových pytlíků, ale také si vzpomínám, že eshop mi přišel pěkně udělaný, jak upozorňuje, že už něco mám v košíku (snad to tedy tvrdím o správném obchodu :)).
Chtěl jsem porovnávat, kde je co levnější, ale pak jsem se dozvěděl o Atoto, které to dělá za mě. Takže než bych tady vypisoval tabulku, co jsem kde koupil levněji, tak vás odkážu tam. Zadáte adresu kam doručit, vyberete primární obchod a dáváte věci do košíku. Stejně jako byste to dělali v konkrétním eshopu. Na konci celé objednávky vám udělají srovnání těch výše jmenovaných a ukážou, které věci případně museli nahradit a čím. A vy si vyberete, kde se to celé má objednat a máte hotovo. Geniální. Mimochodem, pokud si chcete poslechnout rozhovor s jeho spoluzakladatelem, tak Mladý podnikatel ho pro vás natočil.
Leze to do peněz
Zpět k původnímu nadpisu – leze tenhle jídelní styl do peněz. Každý den sníst v naší rodině skoro dvě kila masa a k tomu spoustu zeleniny, to se prodraží. Navíc se to nevejde do lednice, takže objednáváme většinou dvakrát týdně.
Čísla nejsou kompletní, ale ten skok je znatelně vidět. Průměrná měsíční útrata za jídlo doma bývala do šesti tisíc. Květen nám navýšila objednávka čajů, to ještě s Whole30 nemá nic společného. Červen je trochu ovlivněn nákupem na Mixit (po dlouhých letech jsme objednali nějaké dobroty a byli mile překvapeni, jak rozšířili sortiment) a je vidět začátek Whole30 a nákup věcí, které jsem neměli. Pár litrů olivového oleje a další a další věci. A v srpnu jsme to začali šidit, třeba lososa už jsme neměli každý týden ale jenom asi dvakrát.
Vůbec netvrdím, že je to špatně, možná to prostě souvisí s tím, že jsme začali kupovat kvalitnější věci. Přeci jenom pokud koupíte výrobek z mletého masa v Albertovi za 42Kč/kilo nebo plec bez kosti za 75Kč (obojí ve slevě) nebo si to samé dopřejete za 160Kč respektive 124Kč u Robertsona, tak při těch kilech, které toho jíme, je to slušný rozdíl. Stejně tak okurka za 9Kč nebo 17Kč nebo jablka za 18Kč/kilo versus 29Kč. Ale věřím, že nám to stojí za to, i když zvláště u té „cizí“ zeleniny si tím nejsem úplně jist, to ještě přehodnotíme.
Věřím, že nám to stojí za to i proto, že moje ruce a jejich čtyři roky trvající „atopický“ ekzém se spravily v podstatě úplně, i přestože mi padají všechny kalhoty a to i ty, které jsem před lety vyřadil, že mi jsou malé. Domácí chleba mě pořád přitahuje, těším se až si upečeme (domácí) pizzu, na špagety se mi také sbíhají chutě. Vlastně mě asi nenapadá žádné jídlo, které už nechci vidět, ale mám víc jídel, které považuji za „prasárničky“ a které si dám čas od času pro změnu jídelníčku.
Whole30 považuji za skvělý experiment, který vás opravdu přinutí uvažovat o tom co jíte a proč to jíte a který má snad i pozitivní dopady na vaše zdraví. Alespoň když jsem naposledy daroval krev, tak byly s rozbory krve spokojení. Navíc je to perfektní zkouška vůle.
Přečtěte knihu a zkuste si to také, snad nebudete litovat.
Ahoj. Ja bych to nevydrzela. Porad mi vrta hlavou, co cele ty dny snidate?
Děláme to špatně a většinou skončíme na vajíčkách. Překvapivě se pořád nepřejedly. Ale zbytky od večeře to jistily na začátku, salát s masem je další možnost. Když si člověk škrtne ten „standardní“ chleba, tak se musí chvíli rozhlížet, ale pak určitě najde něco jiného. A o tom to celé je – začít o tom jídle přemýšlet. Co jím a proč.