Whisky of the World

Je to už skoro dva roky, co jsme ochutnávali whisky v Austrálii a já usoudil, že by bylo krásné si to zopakovat i v Česku a navíc při tom vidět všechny ty kamarády, které jsem už dlouho neviděl.

A tak když jsem potkal stránky W-O-W, rychle jsem zarezervoval termín, restauraci Geronimo jako místo degustace, sehnal lidi a těšil se na degustaci a další vzdělávání. Sešlo se nás nakonec méně, než jsem čekal, spousta lidí dala přednost práci před pitím (divné), ale pořád nás bylo dost. Ostatně co se divit, když ve finále byla skoro polovina účastníků z rodiny.

Styl degustace byl úplně jiný než tehdy, prezentace také jiná, ale to neznamená, že to bylo špatně. Zatímco v Austrálii se soustředili na to, jak whisky ocenit již ve sklenici, tak tady jsme se dozvěděli jak ji rozlévat po jazyku, že třeba Ballantine’s je lepší v puse ohřát a pak až polykat a ona díky tomu změní chuť. Také to, která whisky je v Česku nejoblíbenější a že je to jiné, než ve zbytku Evropy či světa (Ballantine’s vede, pokud si to dobře pamatuji).

Spousta informací a souvislostí k tomu a tak jsem se třeba dozvěděl, že v Americe zrají ty jejich bourbony v nových vypálených dubových sudech, které se poté prodávají třeba do Irska, kde je používají dál. Takže vlastně v každé Irské whiskey je i kus bourbonu, který se uvolnil ze sudu.

Na závěr degustace jsme si ještě udělali kurz, zda jsme schopni jednotlivé whisky od sebe rozeznat. Jakkoliv to na začátku vypadalo jednoduše, každá voněla výrazně jinak a chutnala také, tak pak najednou už to člověk dohromady nedal. Tuším, že ani jeden z nás neuhodl všechny vzorky, několika se možná povedla polovina. Hrdě prohlašuji, že mě se povedly všechny – neuhodnout.

Pokud byste se tedy chtěli také něco dozvědět či to snad zorganizovat pro svoji firmu či zákazníky, tak spěchejte – počet akcí je omezen a zbývá jich už pouze pár desítek. A myslím, že to stojí nejenom za ten diplom, který na závěr dostanete.

Whisky certifikát

Mimochodem restaurace Geronimo (v Milíčově ulici, místo restaurace U Kroužků) vůbec není špatná – jídlo je výborné, byť porce jsou takové trochu designérské (rozuměj malé). Nicméně vypadá to skvěle a chutná taky dobře.

Leave a Reply