Whole30, Hartwigovi

Zatímco já jsem knihu Jídlo na prvním místě pečlivě pročetl, abych mohl zaujmout správné stanovisko týkající se toho, zda do té věci půjdu, Jana ji jenom zběžně prolistovala a čekala, jak se rozhodnu.

Když jsem řekl, že to zkusím, tak se náš jídelníček zásadně změnil ještě předtím, než dorazila kniha Whole30, která popisuje třicetidenní restart, který vám přinese zdraví a svobodu v jídle.

Začali jsme jíst asi stokrát víc zeleniny než předtím.

Cílem Whole30 je změnit váš život

Začátek knihy pro mě byl pořádně nudný. V podstatě jenom opakuje to, co jsem před měsícem četl, skoro bych řekl, že ty věty normálně kopírovali. Což je na druhou stranu super, protože vám stačí pouze tato kniha, abyste provedli restart, a pokud chcete znát víc podrobností, tak následně přečtete i Jídlo na první místě.

Připomněl jsem si standardy dobrého jídla a pořád mě baví ta myšlenka, že některá jídla nemáte jíst, ani pokud je vyrobíte ze správných surovin. Vždycky jsem se smál hláškám “to tofu/sója chutná skoro stejně jako maso”. Takže filozofie Whole30, kde pizza je pizza, muffin je muffin a houska je houska a ať je to vyrobeno z čeho chce, je to pořád špatně, se mi vlastně neskutečně líbí.

Ukázka z knihy Whole30

Nejvíc zvědavý jsem na zabíjení cukrového démona. Článek o víkendu stráveném s nejtvrdší drogou světa mě pobavil a na tenhle krok jsem obzvlášť zvědav (což perfektně kontrastuje s tím, že momentálně upíjím slazený čaj s mlékem).

Peču na podpůrný tým, peču na vyklízení domácnosti (ono to ani nejde, když jsem momentálně v menšině), neplánuju si úspěch (brácha se naštěstí žení až v září), neschovávám váhu (je totiž schovaná už čtyři roky a ta v Sokole – snad – váží minimálně o deset kilo víc než je skutečnost).

První týden přežiju s jídelníčkem z knihy (doufám) a jediné co tedy činím je, že stanovuji datum startu na 5. 6. 2016 a dávám to veřejně vědět. Což jsem zase někde četl, že je pro splnění cíle spíš kontraproduktivní.

Časová osa

Při prolistovávání knihy Jana tuhle kapitolu nějak minula. Když jsem ji na ni upozornil a společně jsme si ji pročetli, tak jsme vážně začali přemýšlet, zda to máme šanci společně dokončit.

Domácnost, která se ještě pořádně nesžila s jedním členem navíc, můj plán více se zapojit do pracovního procesu a do toho dny, které budou připomínat kocovinu, chuť zabít úplně všechny nebo pořád jenom spát, kalhoty, do kterých se nevejdu, a nakonec snad ta fáze, kdy se budu cítit jako tygr. Snad to neznamená, že všechny roztrhám.

Otázky a odpovědi

Velká část knihy, kde jsou ty nejčastější otázky a odpovědi na ně. Tisíce a tisíce dalších jsou na webových stránkách Whole30 případně Jídlo na prvním místě. K tomu Facebook, Twitter, Instagram a určitě i další sociální sítě.

Některé jsou fakt boží, přijde mi to jako nejzábavnější kapitola celé knihy:

  • mohu si dát do kávy mléko, když je to moje vlastní mateřské mléko?
  • ne vlastní vinou jsem snědl něco, co není dovoleno. Musím vážně začít znovu?
  • můžu si dát palačinky/”paleo” cereálie/”paleo” chleba/”paleo” zmrzlinu?
  • neměl bych o tom, co už je za hranou, rozhodovat já?

Recepty, recepty, recepty

Různé recepty tvoří snad dvě třetiny knihy. Začínají od základů – jak udělat dokonalá volská oka, míchaná vejce, proteinový salát, slaninu či steak. Překvapivě se ta slanina dělá v troubě.

Každý recept s krásnou fotografií a na první pohled to vypadá, že při jejich psaní někdo opravdu přemýšlel a vyvaroval se nesmyslů typu “zapněte troubu, dělejte to a ono, na hodinu to dejte do chladu a pak už to konečně šoupněte do trouby”. Recepty, které nezvládají časovou optimalizaci sledu operací totiž přímo nesnáším.

Ukázka z knihy Whole30

Kromě receptů je tady i jídelníček na sedm dní. A nejenom že je tady jídelníček na sedm dní, ale na dvou stránkách je přesně den po dni popsáno, co si máte kdy připravit, proč a jak to následně zužitkujete. Tohle mi přišlo jako největší pecka celé knihy, protože po přečtení jídelníčku jsem si už vyhrazoval volné hodiny během dne na vaření, ale po přečtení těchto dvou stran zjistíte, že to tak hrozné nebude. Díky za ně!

Vzhůru do toho, půl je hotovo

Rozhodnuto, měsíc dám určitě levou zadní. Teď objednat všechny ty suroviny, ať jsem zazásobený, někdy v půlce týdne vymyslet jídelníček na další týden. K tomu sledovat o kolik je tohle jezení dražší než normální jídlo, popřemýšlet, zda všechno seženu v Albertovi nebo přitom ozkouším Dáme jídlo/Koloniál/Košík/My Food/iTesco/Sklizeno a já nevím jaké ještě rozvozy jídla v Praze máme. Když změna, tak pořádná.

Vlastně ještě jedna věc – musím se vás zeptat, zda do toho jdete někdo se mnou.

Takže jdete?

Knihu koupíte u Jana Melvila případně spolu s tisíci dalších knih na Martinusu.

Tak do toho pojďte taky 😉

Leave a Reply