Nikon D5300

Jsem si před dvěmi měsíci udělal radost a konečně po osmi letech koupil nový fotoaparát. D80 nebyla vůbec špatná, nacvakala hezkých pár desítek tisíc snímků napříč pěti kontinenty, ale pomalu jí docházely síly. Zvláště fotky s vyšší citlivostí byly hodně zrnité a díky prckům a focení doma patřily mezi ty, které převažovaly.

Dlouhé přemýšlení, lámání od okolí, abych zběhnul k Canonu – když ho přeci rodina kolem mě má – a hledání a hledání. Pak rozmýšlení – jít do D5300 nebo do D7100? Ta druhá patří už do profi řady, takže kvalitnější a větší tělo, které lépe padlo do ruky. Bohužel také větší váha a protože nejsem sám, kdo ho bude držet v ruce, tak to byl jeden z důležitých bodů. Nikča by ho totiž nemusela unést.

Nikon D5300

D5300 je o kousek menší než stará D80, ale nakonec ta změna nebyla tak hrozná. Co se mi na ní líbilo nejvíc byla GPSka, protože se snažím u všech svých fotek zaznamenat místo, kde jsem je nafotil.

Tak jaké to je?

Tož dobré. Recenzí je na internetu spousta, stačí jenom číst.

Citlivost je úžasná, tam kde jsem dřív přes samý šum pomalu neviděl co na fotce je, tak tady nevidím pro změnu ten šum. To také znamená, že zatímco dřív jsem se bál volby Auto ISO, tak nyní ji mám zapnutou pořád a je to super.

Umí to 14-bitový záznam, což by mělo pomoci především v oblasti stínů a možná to i pomáhá. V každém případě jsou ty fotky víc jak dvakrát tak velké co dřív, takže 4TB disk se brzy osvědčí.

Je to snad rychlejší než dřív. Má to onu GPS a umí to natáčet video – včetně „rychlého“ s 50 snímky za vteřinu. Má to displej zobrazující a animující důležité údaje o expozici. A má to trochu jinak ovladače.

GPS

Kvůli té jsem to hlavně pořizoval a nakonec ji skoro nepoužívám. Než naběhne tak to chvíli trvá. Dlouhou chvíli. I když se chytne, tak fotky lítají pár set metrů tam a zpět. A jakmile ten foťák vypnete a hned zase zapnete, tak hledá znovu.

A to je, jak se hezky česky říká, show stopper. Protože foťák prostě vypínám, když ho nepotřebuji, a zase zapínám před další fotkou. A nebudu čekat. A když ho nevypnu, tak se za chvíli zase vybije baterka – i když to možná bylo naposledy způsobeno tou zimou a tím, že nebyla plně nabitá, když všude jinde píší, že to třeba čtyři dny vydrží.

Video

Umí to točit video, což je super, protože s prckama natáčíme. Bohužel, kamery se asi nezbavíme – narozdíl od foťáku totiž ostří rychleji a průběžně, zatímco foťák je spíš na statická videa. V průběhu natáčení sice ostřit umí, ale je to dost slyšet a není to vůbec plynulé, je to prostě na záznamu vidět.

Přesto všechno je to příjemné a občas se to velmi hodí.

Displej

Displej je super. Ostrý, velký a výklopný, což se opravdu občas hodí. Krásně animovaně na tom zobrazuje parametry focení. Což je super, dokud nedáte foťák k oku a ono vám to do něj nesvítí. Naštěstí stačí namáčknout spoušť nebo se to dá celé nějak vypnout.

Tam kde dřív člověk rychle změnil volbu, tam se nyní propracuje o trochu pomaleji přes displej. Zato mu to rovnou ukáže, jak se ta změna projeví, což se někdy také hodí.

Má to jinak ovladače

Tomu foťáku chybí přední ovládací kolečko na ukazovák, kterým se dřív řídila clona. Překvapivě mi to přestalo vadit hned u druhé fotky, jedno kolečko to krásně všechno zvládne.

Co mi vadí víc je, že po vyfocení fotky to sice krásně zobrazí fotku, kterou jsem vyfotil, bohužel ale nemohu kolečkem přejet na předchozí fotky a rychle je porovnat. Po měsíci jsem zjistil, že „multifunkčním voličem“ to jde, což je super, ale trochu z ruky.

Hned na začátku mě překvapilo, že D5300 neumí zobrazit histogram nebo zvýraznění přepalů. Naštěstí umí, stačí na tom „multifunkčním voliči“ stisknout šipku nahoru nebo dolů. A dokonce si můžete nastavit, mezi čím vším se dá přepínat a těch možností je dost (overview, shooting data, RGB histogram, highlights, image only).

Takže?

Chcete verdikt? Jsem spokojen. Ten kvalitativní skok byl velký a měl jsem ho udělat dřív.GPS je zklamání, ale třeba si na sebe nějak zvykneme a opravdu mi to ušetří práci. A s videem se určitě taky naučím, abych byl spokojen.

Je to foťák i pro vás? Kdo ví – pokud nejste ochotní se tahat s velkou zrcadlovkou, tak spousta kompaktů poslouží lépe. A pokud takové to cvakání od boku (na automaty) rádi nemáte, tak tohle vám může odvést slušnou službu.

Leave a Reply